Utrustningsguide

Värdefulla tips för den optimala scoutupplevelsen.
Packlista finns längst ner.


För att ditt barn ska trivas som scout är det viktigt med bra utrustning. Se till att ha regnkläder, en ryggsäck och skor som fungerar, det gör skillnaden på hur roligt det blir. Om något saknas eller om du behöver råd, prata med en scoutledare. Vi kan hjälpa dig att hitta utrustning eller lösa problemet.
Tips finns även på Scouternas hemsida om begagnade saker eller bidrag (Läs här om bidrag från Scouternas stödfond). Det finns pengar att söka för den som inte har råd, kontakta en ledare. I Lerums scoutkår har vi även ett Tage-skåp där man får Ge, Låna eller Ta second hand scoutprylar.

Här är en översikt över friluftsutrustning för scouter i olika åldrar.
Det kostar pengar, men det håller länge. Planera inköp i förväg för att utnyttja rabatter, second hand fungerar också bra. Håll vikten nere och välj lätta men hållbara material. Väg för- och nackdelar innan du köper. Prata med en scoutledare eller personal i friluftsbutiken för råd.

I Scouterna följer vi principen: TORR, VARM, MÄTT och SÄKER.

För nya scouter är det bra att ha:

  • Skor som håller i fuktigt väder
  • Ett regnställ
  • Varm tröja eller kofta
  • Oömma kläder för eldning
  • En liten mugg för att dricka
  • Scoutskjorta och halsduk (läs mer på Scoutdräkt)

Kläder efter väder

Eftersom vi i princip alltid är utomhus på våra möten är viktigt att ha oömma kläder och skor som fungerar för rådande väderlek. Ta gärna med en extra tröja om det blir kallt senare på kvällen, eller en regnjacka om det skulle komma en skur senare.
Vi uppmuntrar våra Scouter att ha Scoutskjortan på sig på möten och hajker.
Kika gärna in på vår second hand-sida på Facebook eller kolla i Skåpet TAGE i källaren

Klä dig i tre lager för att hålla dig varm:

  • Underställ för att transportera bort fukt
  • Fleece eller ull för värme
  • Vind- och vattentätt ytterlager.
  • Komplettera med ett förstärkningsplagg/extra värmelager vid mycket kyla

Undvik bomull som suger åt sig fukt. Syntet och ull är bra alternativ. Var försiktig med fleece nära eld. Välj tjocklek på fleece beroende på kylan. Ylle är värmande även i fuktigt tillstånd. Det yttersta lagret kan vara helt tätt eller andas. Följ tillverkarens riktlinjer för tvätt, särskilt för ull.
Överdragsbyxor är viktiga på vintern, och regnbyxor krävs vid regn. Se till att de är vattentäta, tåliga och andas. Impregnera vattenavvisande kläder enligt tillverkarens rekommendationer, inklusive Gore-Tex. 

Tumvantar ger bättre värme än fingervantar. Optimalt är en skal-vante i galon för att undvika genomblötning, kombinerad med en stickad eller fleecevante som extra isolering. En mössa är nödvändig för att undvika tappa värme och bör täcka öronen. Vid riktigt kallt väder är en vindtät mössa att föredra.

Kniv

Upptäckarscouter (10-11 år) får möjlighet att ta sitt första knivbevis, vilket tillåter dem att använda kniv på scoutaktiviteter utan ledarens övervakning, som på läger och hajker. För en passande scoutkniv rekommenderas den klassiska modellen, särskilt för yngre scouter. Egenskaper att leta efter inkluderar en stor och skyddande parerstång, lagom storlek (bladlängd ~9cm), ett fodral med spänne för säker förvaring på bältet, och överkomligt pris.

Andra råd:

  • En vass kniv är säkrare och ger ”snyggare” sår vid eventuella skärskador.
  • Undvik barnknivar med rundad spets, fällknivar och multiverktyg för snideriändamål.
  • Stora knivar som machetes och ramboknivar är inte lämpliga för vanliga scoutaktiviteter.
  • Undvik att köpa dyra knivar, de kan försummas, tappas bort, bli slöa och inte slipas mm.
  • Det rekommenderas också att anpassa knivens storlek efter användarens händer.

Vid ytterligare frågor kontakta en ledare.

På Hajk

Packa inte ditt barns väska åt dem – det kan leda till att scouten har svårt att hitta saker och att det blir trångt när de ska åka hem.
En bra packning innebär att tunga saker placeras högt och nära kroppen för att minska belastningen på ryggen. Undvik obalans genom att inte packa tunga saker bara på en sida. Försök undvika att fästa saker utanpå ryggsäcken, eftersom de lätt kan glida av. Ha regnkläder, mat och första hjälpen-låda lättåtkomliga. Använd olika påsar eller färger för att organisera och hålla ordning i ryggsäcken.
Packa ryggsäcken 3/4 del med personlig utrustning. Det ska också finnas plats för gemensam utrustning.

Ryggsäcken
Ungdomar som inte är fullvuxna bör inte bära mer än en fjärdedel av sin kroppsvikt under vandringar. Riktlinjerna är cirka 7 kg för Spårare, 9 kg för Upptäckare, 10-14 kg för Äventyrare och 20 kg för Utmanare. Det är utmanande att hålla sig inom dessa gränser, men försök ändå begränsa vikten. Något tyngre packning blir oftast inte ett problem, men sträva efter att hålla vikten nere. Jämför olika märken och material innan du köper, och tänk på att lätta saker kan vara lite dyrare men möjligen värt det. Ultralätta saker kanske inte är lika hållbara, så överväg noga för- och nackdelar.
Upptäckare och Spårare bär sin personliga utrustning några kilometer. Äventyrare ska kunna vandra hela dagen i två dagar i sträck och bära sin packning, inklusive personlig utrustning, vatten, mat och del av patrullens kök samt vindskydd/tält. Utmanare lär sig att packa och bära för längre expeditioner.
Ryggsäcken mäts i liter. Äventyrare bör ha 55-65 liter, Upptäckare minst 40 liter, och Spårare minst 30 liter, med fokus på att ryggsäckens längd som passar scoutens rygg. Remmar på utsidan är praktiska för att fästa saker, men undvik att fästa saker utanpå om möjligt. En avtagbart regnöverdrag är en fördel.
På Scoutshop finns ryggsäckar som barn kan växa med.  (Över 500kr fraktfritt, ange Lerums scoutkår som Förmånstagande Scoutkår) Det går även bra att köpa i andra affärer eller använda second hand.

Liggunderlag
Välj i första hand ett icke uppblåsbart liggunderlag för att skydda mot markens kyla och fukt samt ge en mjukare sömnupplevelse. Vi rekommenderar ett liggunderlag i mellanprisklass för bättre värme, hållbarhet och kostnadseffektivitet jämfört med uppblåsbara alternativ. Undvik uppblåsbara liggunderlag då de är ömtåliga, dyrare och svårare för yngre scouter att hantera.

Sovsäcken
Äventyrarscouter sover i vindskydd i -5 grader och Upptäckare i tält vår, sommar och höst. Spårare sover i tält på försommaren och stuga under övriga tider av året.
När det gäller sovsäckar finns två material: dun och syntet. Dun är bra men kräver omvårdnad och är dyr, vilket gör det mindre lämpligt för barn. Moderna syntetmaterial är nästan lika bra.
För att bedöma en sovsäcks värme, titta på ”komforttemperaturen” som visar vid vilken utetemperatur man sover bekvämt i underställ. Undvik att titta på ”extremtemperaturen”. Äventyrare och utmanare behöver minst komforttemperatur -5 till -10 grader, med en syntetsäck mellan 1,5-2 kg. Spårare och Upptäckare bör ha en komforttemperatur på noll till +5 grader, och en kortare eller anpassningsbar sovsäck är att föredra.
Scouten bör själv kunna stoppa ner säcken i påsen, och det kan innebära att man behöver köpa en ny påse med kompressionsremmar för att minska packningsstorleken. Sköt om sovsäcken genom att INTE förvara den nedstoppad i påsen utan helst upphängd på en galge och VÄDRA/TORKA den genast när du kommer hem.
På Scoutshop finns olika soväckar. (Över 500kr fraktfritt, ange Lerums scoutkår som Förmånstagande Scoutkår)  Det går även bra att köpa i andra affärer eller använda second hand.

Skor och strumpor
Sköta dina fötter väl! Håll dem rena och torra, klipp tånaglarna för att undvika nageltrång. Om skon skaver under vandring, sätt på ett plåster innan det blir en blåsa eller sår. Tejpa hälarna om du vandrar långt – fråga scoutledarna hur.
När det gäller skor, undvik dåliga eller fel storlekar för att undvika trötta fötter och skavsår. En bra skosula ger stöd vid hålfoten. Skor med litet skaft ger stöd åt fotleden och hindrar skräp från att komma in. Iläggssulor kan hjälpa, men kan vara dyra. Snörning ger bättre passform än kardborrband. Välj skor med smal läst om du har smala fötter.
Vandringskängor är bra men köp dem när fötterna är färdigväxta. Gummistövlar är bra vid blött väder men mindre lämpliga för vandring. Rejäla gympaskor med vattenskydd är bra. Undvik tygskor som Converse för skog och mark.
Sandaler är bra på sommaren eller vid läger.
När det gäller strumpor är ull eller ull/syntet bäst för att hålla fötterna varma och minska lukt. Ha två par strumpor vid långa vandringar för att minska nötning och undvika skavsår. Håll utkik efter rea för att få prisvärda alternativ.

Matsaker
Matsakerna bör inkludera en stor och stabil mugg (t.ex., 3dl plastkåsa), en djup tallrik (t.ex., storkåsa), bestick och en liten diskhandduk. Märk gärna alla delar. Papperstallrikar, pappersmuggar och engångsbestick är inte lämpliga för verkligt scoutbruk.
Förvara dina matsaker i en ”matpåse” – en tygpåse med dragsnodd (t.ex. påsen som scoutskjortan kom i). Om de är fuktiga när du stoppar ner dem, torkar de eftersom tyget inte är vind- eller vattentätt. Märkgärna med namn eller initialer på utsidan, detta förhindrar förlust.
Ett sittunderlag är bra att ha när man sitter och äter.
På Scoutshop finns scoutsaker för att äta och dricka.  (Över 500kr fraktfritt, ange Lerums scoutkår som Förmånstagande Scoutkår) Det går även bra att köpa i andra affärer eller använda second hand.