Recept

Bävergodis

 

ca 50 g margarin/smör
½ dl socker
1 ½ dl havregryn
Kakao efter smak (ca 2 msk)

Gör så här:

  • Smält smöret i en stekpanna
  • Blanda därefter ner övriga ingredienser
  • Röra om och Klart!

Krabbelurer

ca 10 st

2 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Smör eller olja för stekning
Ev. Kanel

Gör så här:

  • Vispa ihop ägg och socker.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig
  • Rör sen ner allt i samma bunke tillsammans med mjölken.
    Värm en stekpanna och smörj med lite smör/olja.
  • Klicka i smeten och grädda dem på ganska svag värme. Krabbelurer flyter knappt ut någonting i stekpannan så man kan med lätthet steka två åt gången i en och samma stekpanna!
  • Vänd krabbelurerna när de fått små hål i översidan. Då kan de vändas.
  • Strö på Kanel direkt när de är färdiggräddade för annars fastnar inte kanel på dem.

Pinnbröd

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten

Gör så här:

  • Blanda alla torra ingredienser i en plastpåse
  • Häll i vatten och knåda så att det blir en deg som inte kletar så mycket
  • Dela degen i lagom stora bitar och rulla varje del till en lång ”orm”.
  • Ringla ormen kring en pinne och grilla ovanför glöden långsamt! (inte i elden, den ska inte bli svart)

Ät gärna med smör och marmelad – mmmmmmmmmmhh vá gott!!!

Äppelkaka i Triangakök/stormkök/över öppen eld

4 port

7 gröna äpplen
1 dl socker
100 gr smör
Pajbotten:
7 digestivekex
75 gr smör

Gör så här:

  • Skala äpplena och gör klyftor.
  • Häll sockret i ett jämnt lager i stekpannan.
  • Klicka ut smöret ovanpå och värm utan att röra om, skaka lite så att värmen blir jämn.
  • Lägg äppelklyftorna ovanpå och låt stekpannan stå på ”svag värme” till kakan karamelliserats.
  • Låt svalna i ca fem minuter.
  • Under tiden smälter du smöret i en kastrull och smular ner kexen i den. Blanda väl.
  • Häll kexblandningen över kakan och platta till.
  • Värm det på stekpanna en kort stund och vänd sedan hela kakan upp och ner på en hajkbricka.
  • Servera med vaniljsås!

Chili con Dragon Breath

1 gul lök
2 röda paprikor
olja
500 g nötfärs
4-5 klyftor vitlök
1 burk finkrossade tomater (à 400 g)
2 burkar vita bönor i tomatsås (à 420 g)
1 buljongtärning
0,5-1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar, nymalen

Gör så här:

  • Skala och hacka löken.
  • Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
  • Fräs lök, paprika och i olja i en stekpanna några minuter tills allt mjuknar.
  • Tillsätt färsen och stek ytterligare några minuter.
  • Tillsätt finkrossade tomater, buljongtärning och paprikapulver. Låt småkoka några minuter.
  • Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  • Tillsätt vitlöken i färsblandningen tillsammans med vita bönor i tomatsås. Låt småkoka 10-15 minuter.
  • Smaka av med salt, nymalen svartpeppar

Citrondricka

Jättebra recept på måltidsdryck från DUST 2014:

2 st citroner
60 gr citronsyra
2 kg socker

Gör så här:

  • Koka upp 2 liter vatten.
  • Lägg sockret och citronsyran samt de skivade citronerna i en kanna
  • Häll vattnet i kannan över blandningen
  • Låt drycken dra, åtminstone tills sockret har smält
  • Rör om ibland